Comments by "Classical LP Vault" (@classicallpvault8251) on "Zelfrijdende bus straks de busbaan op? Soepel gaat het nog niet" video.
-
3
-
2
-
2
-
2
-
@marcvandervelsen Dit is geen democratie, maar een façade van democratie bovenop een technocratisch/bureaucratisch tiranniek systeem. De ware macht is in handen van ambtenaren. Onze volksvertegenwoordigers kunnen wel een wetsvoorstel indienen maar die wet wordt vervolgens uitgeschreven door ambtenaren en ook door ze uitgevoerd. Verder zijn er talloze voorbeelden waarin wetten niet expliciet bepalen wat er moet gebeuren maar simpelweg de bevoegdheid aan bepaalde instanties geven om ambtelijke besluiten te nemen die bindend zijn voor de burger. Ook dat is een voorbeeld van hoe de democratie ondermijnd wordt.
Daarom is het ook zo erg als de wetgever en uitvoerder (de gekozen volksvertegenwoordigers en door hen aangestelde bestuurders die ze ook kunnen wegstemmen indien de steun van de meerderheid van het parlement wordt ingetrokken) de bevoegdheid om beleid te maken uitbesteedt aan ambtelijke instanties.
Stel, je hebt een instantie die zich met milieuregels, met ruimtelijke ordening, of met het onderwijs bezig houdt. Beleidsbesluiten van zulke instanties zijn bindend, de wetgeving zegt dat deze instantie besluiten mag nemen binnen bepaalde kaders, en in de praktijk zijn alle besluiten van de ambtenaren die daar werken, dus gewoon wetten, want bindend, waar nooit over is gestemd en waar, omdat ze krachtens door de wet verstrekte bevoegdheden zijn genomen, ook niet snel iets tegen gedaan kan worden.
Op die manier wordt de gewone burger dus keer op keer door bureaucratische terreur vermalen.
De NOS is trouwens een goed voorbeeld hiervan, met als verschil dat zij geen bindende besluiten nemen over ons leven maar over de informatiestromen die onze perceptie van de wereld deels gestalte geven. Iedereen die bij de NOS werkt (externe inhuur uitgezonderd, ze zullen vast wel eens freelancers inhuren zonder arbeidsrelatie) wordt betaald met belastinggeld. Hun broodwinning hangt af van de politieke verhoudingen in dit land: een rechts landsbestuur dat niets ziet in herverdeling en in subsidies aan zaken die de markt prima kan (zie commerciële zenders, nieuwssites, nieuws-podcasts die in sommige gevallen gewoon volwaardige journaals zijn) en meer is van laissez-faire-marktwerking, betekent dat ze ander werk moeten gaan zoeken. Ze hebben dus én een incentive om de publieke opinie van die richting weg te sturen, én de controle over een deel van de informatievoorziening om mensen hun perceptie bij te sturen.
Dit even los van ideologische vooringenomenheid: uit de evolutionaire psychologie weten we dat ons gedrag grotendeels een functie is van onze persoonlijkheid en intelligentie. We weten ook dat zowel beroepskeuze als politieke voorkeur beide sterk samenhangen met persoonlijkheidskenmerken. Neiging om progressieve standpunten in te nemen wordt voorspeld door een hoge score op trait openness en een lage score op trait orderliness. Heb je enig idee welke persoonlijkheidstrekken bij journalisten veel vaker voorkomen dan bij de doorsnee van de bevolking? Exact deze 2: hoge trait openness en relatief lage trait orderliness. Veel journalisten neigen puur vanwege hun temperament al naar de linkerzijde van het politieke spectrum.
Zie je nu het probleem?
1
-
1