Leven is bewegen
blckbx
comments
Comments by "Leven is bewegen" (@followyourheartbecauseitsr4831) on "Moet toetsen aan de grondwet mogelijk worden? Tweede Kamer krijgt voorlichting." video.
Dé Grootste wijziging van Grondwet sinds 1983
De Tweede Kamer heeft woensdag 30-3-2022 met een serie wijzigingen de grootste verbouwing van de Grondwet een stapje dichterbij gebracht. Het fundament van de Nederlandse rechtsstaat is in zo'n veertig jaar niet meer zo aangepast.
,,Je kunt zeggen dat dit de grootste verandering in de Grondwet sinds 1983 is'', zegt staatsrechtgeleerde Wim Voermans van de Leidse universiteit. Want vandaag staan er maar liefst vijf wijzigingen op het programma en later dit jaar volgen er nog enkele.
Een van de belangrijkste voorstellen is wijziging van grondwetsartikel 17, dat de burger beschermt tegen de overheid, zoals die bijvoorbeeld omsprong met ingezetenen in de toeslagenaffaire. De levens van een kleine dertigduizend ouders en ruim zeventigduizend kinderen raakten ontwricht, omdat ze werden gedwongen kindertoeslag terug te betalen.
,,Het gaat om een nieuw recht, het recht op een eerlijk proces'', zegt Manon Julicher, die promoveerde op de toekomst van de Nederlandse Grondwet. Het voorstel zegt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter.
Een ander voorstel raakt de onschendbaarheid van het brief, telefoon- en telegraafgeheim. De stormachtige ontwikkelingen van het internet zijn aan de Grondwet voorbijgegaan. Daarom wordt e-mail- en appverkeer toegevoegd aan de onschendbaarheid van berichtenverkeer. Zo zijn burgers beter beschermd tegen bijvoorbeeld inlichtingendiensten die grasduinen in mails.
Het derde opvallende voorstel is het toevoegen van een algemene bepaling. Die luidt: 'De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat.' Het wijzigen van de Grondwet gaat verre van eenvoudig. Zoals de voorzitter Johan Remkes van de staatscommissie parlementair stelsel het ooit zei: ,,Het is makkelijker de wet op de zwaartekracht te wijzigen dan de Nederlandse Grondwet''
Daarmee doelt hij op de zware procedure die een grondwetswijziging ondergaat: na het behalen van een enkelvoudige meerderheid van een grondwetswijziging in beide Kamers is er in de zogeheten 'tweede lezing' ná nieuwe verkiezingen een twee derde meerderheid vereist in de Tweede en Eerste Kamer. Vandaag wordt er voor de tweede keer gestemd, hierna volgt nog een laatste stemming na de tweede lezing in de Eerste Kamer
1
1