Comments by "Eli Nys" (@elinys2843) on "VRT NWS"
channel.
-
43
-
40
-
1. Het bureau van de statistiek heeft alle data omtrent de (gezonde) levensverwachting per beroepsgroep. Lijkt me een perfecte basis om de ‘zwaarte’ van een beroep te bepalen.
2. Dat lonen verschillen lijkt me onvermijdelijk (tot op bepaalde hoogte), maar moeten pensioenen verschillen? Is iemand op rust nog steeds meer of minder ‘waard’ dan een ander?
3. Dat beide voorgaande bedenkingen nu en bij de onderhandelingen van geen tel zijn, maakt een scheve situatie enkel meer scheef: een laag pensioen na een volledige loopbaan in een zwaar beroep hoeft maar enkele jaren te worden uitbetaald (lage levensverwachting), terwijl een hoog pensioen na een even lange loopbaan in een minder belastend beroep veel langer uitbetaald zal moeten worden. Da’s dus niet 2 keer langs de kassa passeren, maar exponentieel meer.
Het voorstel:
- standaard 45 jaar loopbaan, wie start op 18 kan met pensioen op 63, wie start op 30, heeft pas recht op wettelijk pensioen op 75.
- gewicht zwaar beroep bepaald door statistiek levensverwachting en kan een loopbaan inkorten met tot 5 jaar voor de zwaarste beroepen.
- pensioenpijler 1 (het wettelijk pensioen) is voor iedereen gelijk, paritaire committees, werkgevers, werknemers zelf, … zorgen zelf voor aanvulling.
Maar misschien nog belangrijker: moeten we deze discussie wel voeren los van bijvoorbeeld productiviteit? Werkdruk? Waardering van arbeid?
21
-
19
-
Beetje zielig, niet? België is al maar 2 scheten groot. En dan verwijt de ene scheet de andere dat ze achterop komen. We kunnen het nog wat meer op de spits drijven en enkel de Antwerpse haven vergelijken met de rest van België. Dan zullen we ook daar waarschijnlijk kunnen vaststellen dat de economische slagkracht niet te vergelijken valt. Dus de volgende stap … Antwerpen afsplitsen?
En langs de andere kant: het economische is maar 1 aspect. De metaalindustrie en mijnbouw vervuilden aan 2 kanten van de taalgrens, maar de asbestvervuiling komt toch op het Vlaamse conto. En PFAS. En de stikstofproblematiek lijkt me toch ook groter in Vlaanderen. Luchtvervuiling. De betonstop is Vlaams. Versnippering van de natuur…
Dus mogen we met z’n allen hier wel fiere werkende Vlamingen zijn, maar qua belasting op onze leefomgeving, qua leefbaarheid, qua langdurige ziektes, burnouts, problemen met het immuunsysteem, stress, files, verkeersdoden, … lopen we ook voorop.
18
-
De Europese autobouwers hebben zich stevig verslikt in en verkeken op de opkomst van (Chinese) EVs. Volkswagen had een model van 20.000€, maar besloot dat het niet genoeg winst kon maken om de aandeelhouders gelukkig te houden. Dus weg met de VW eUP!, de Skoda CityGo en de Seat Mii electric. In de plaats moesten veel duurdere, veel luxueuzere wagens komen, die niemand kon of wilde betalen. Want de winstmarges moesten groot genoeg zijn. Om de aandeelhouders gelukkig te houden. En de consumenten weten toch niet beter. Tot China opeens goed bleek te zijn in het bouwen van betaalbare, betrouwbare, simpelweg goede EVs. Dus ... verhogen we de importtarieven.
Eerst dus onbetaalbare EVs op de markt brengen, dan vaststellen dat de verkoop wat tegenvalt, dan de productie terugschroeven, dan het ontwikkelingsbudget voor EVs maar gebruiken om een nieuwe verbrandingsmotor te ontwikkelen en dan in het lang en dan nog even proberen ons te doen geloven dat ze het echt wel geprobeerd hebben, maar dat 'de markt' anders heeft beslist!?
In de leer gegaan bij de tabaksindustrie, misschien? Gesponsord door big oil, misschien? Westers kapitalisme: als we er geen dikke winst uit kunnen halen, laat dan maar verrotten.
15
-
15
-
12
-
12
-
11
-
11
-
10
-
10
-
8
-
8
-
8
-
8
-
7
-
7
-
6
-
6
-
6
-
6
-
6
-
6
-
6
-
6
-
6
-
6
-
5
-
5
-
5
-
5
-
5
-
5
-
4
-
4
-
4
-
4
-
Toch enkele opmerkingen:
1. Ineos als aanzet om regelgeving te versoepelen? Fossiele grondstoffen gewonnen middels fracking in de VS per boot naar hier halen om hier te verwerken tot ethyleen (belangrijkse grondstof voor het plastic zakje en andere wegwerpverpakking) en waterstof (grijs waterstof welteverstaan, met een door fracking serieus zwart randje, van het type dus dat meer CO2 uitstoot zal veroorzaken niet minder). Laat ons met z’n allen hopen dat onze milieuregels streng genoeg zijn om deze aanfluiting van gezond verstand tegen te houden.
2. Een probleem om een volgende crisis het hoofd te bieden? Meneer zegt dat we de covid crisis en de energie crisis goed hebben opgevangen, maar dat we nu onvoldoende buffer hebben voor een eventuele volgende. Wat we in zijn ogen vooral goed hebben gedaan, is die eerste crisis opvangen, denk ik: de kredietcrisis/bankencrisis sinds 2008. Hierover zwijgt hij echter wijselijk. Even het gewone burger perspectief schetsen: publiek geld naar de banken (kredietcrisis), naar de pharma-industrie (covid crisis) en naar Engie Electrabel en de VS (energie crisis). De volgende crisis is problematisch, zegt hij? De klimaat crisis is dat dan? En waarom? Omdat de Europese auto industrie eerst dacht het probleem wel te kunnen minimaliseren en nu achter de feiten moet aanhollen. Omdat de VS nog een fortuin aan fossiele brandstoffen wil verzilveren. Omdat we vooral China toch niet iets mogen gunnen, sant de vrije markt economie moet vooral het westen ten goede komen natuurlijk.
3. De vergrijzing noodzaakt de implementatie van meer automatisering en technologie. Ook minder jobs dus, zegt meneer, wat dan zowel oorzaak als gevolg is. Dus … moeten de regels op arbeid versoepeld worden!? Moet de loonkost omlaag!? Is dit geen contradictie met wat onze politiek propageert? Of probeert de politiek ons zand in de ogen te strooien?
4. ‘We moeten in Europa meer innoveren, meer investeren in nieuwe technologieën.’ Even later: ‘de Europese klimaatdoelen remmen de economische groei.’ Alweer, hoort deze meneer de contadictie niet in zijn eigen woorden?
5. Een onderscheid maken tussen inflatie en ‘dienst-inflatie’? Dienst-inflatie!? Zullen we anders de inflatie, de index en de evolutie van de winstmarges van de bel-20 genoteerde bedrijven eens naast elkaar leggen? Die van de in België actieve multinationals er ook bij misschien? De verloningen van het topmanagement? Dan zijn de loonkost van de hardwerkende burger een probleem, zegt u!?
U bent dan de goede huisvader? De plichtsbewuste beheerder van de Belgische publieke portefeuille?
Arm Vlaanderen.
4
-
4
-
4
-
4
-
4
-
4
-
4
-
4
-
4
-
4
-
4